Visste du att 10-15 minuter med skadeförebyggande träning, två gånger per vecka, kan minska risken för akuta knäskador med upp till 64 procent? Med Idrottsfys Knäkontroll+ vill Friskis underlätta för dig som är aktiv eller tränare inom idrotten att göra den uppbyggande träningen till en rutin. Passen bygger på Knäkontroll+, framtaget av forskargruppen SWIPE vid Linköpings universitet.

Spela video

Idrottsfys Knäkontroll+ (25 minuter)

Häng på Helen, Emma och Elliot i uppbyggande pass med fokus på styrka och stabilitet för ben, höft och bål. Passet inleds med en uppvärmning och avslutas med en riktig pulshöjare innan nedvarvning och rörlighet.

 

Korta pass - enkla att få till

Tips på olika upplägg  där vi väcker viktiga muskelgrupper som passar bra som en del i uppvärmningen. Styrkedelarna funkar bäst att lägga till i slutet av träningen. 

9 minuter aktivering (del 1)

Perfekt som en del av uppvärmningen eller att väva in i passet.

Övningar: Knäböj, hoppa-landa, utfallssteg

Upplägg: Tre övningar, tre varv, 40 sekunder/övning

Nivå: Lätt/medel

 

 
Spela video
Spela video

9 minuter styrka (del 1)

Övningarna i den här modulen passar särskilt bra att lägga i slutet av träningen.

Övningar för: Baksida lår, bål och ljumske.

Upplägg: Tre övningar, tre varv, 40 sekunder/övning.

Nivå: Lätt/medel

9 minuter aktivering (del 2)

Mer utmanande övningar att köra som en del av uppvärmningen eller där det passar i din träningsplanering.

Övningar: Knäböj, hoppa-landa, utfall

Upplägg: Tre superset, två övningar/superset, två varv/superset, 30 sek/övning.

Nivå: Medel/avancerad

Spela video
Spela video

9 minuter styrka (del 2)

Något mer utmanande övningar för att träna styrka, stabilitet och rörlighet över flera leder.

Övningar för: Baksida lår, bål och ljumske

Upplägg: Tre superset, två övningar/superset, två varv/superset, 30 sek/övning.

Nivå: Medel/avancerad


Tvåhundringen (“200”)

Här är utmaningen där det gäller skrapa ihop 200 repetitioner totalt av sex olika övningar. Ni bestämmer hur ni fördelar antalet repetitioner mellan övningarna och varandra. Det är tvåhundra totalt som gäller. Kika igenom filmen för att se övningarna och förslag på antal repetitioner.
 
Spela video

Mer om tankarna bakom Knäkontroll+

Hanna Lindblom, universitetslektor och Martin Hägglund, professor från Sport Without Injury ProgrammE, SWIPE på Linköpings universitet berättar mer om vikten av skadeförebyggande träning och tankarna bakom Knäkontroll+. Dessutom tips på hur den skadeförebyggande träningen faktiskt kan bli av. Spana in filmen här intill.

Spela video

 

 

Läs mer om Knäkontroll+ och forskningen bakom i Sport without injury programme (SWIPE).

 

                 I samverkan med               

 

Med stöd av

 

 

         

Träna hemma med Friskis fyspass

Friskis nya pass Idrottsfys har tagits fram specifikt för att underlätta hemmaträningen eller ge inspiration till fyspasset. Här får du uppbyggande träning med pepp från ledaren och musiken. Med sina olika inriktningar är Idrottsfys ett bra komplement till den idrottsspecifika träningen för lite äldre ungdomar.

Idrottsfys 1 med Gabriel (32 min) 

Ett pass med fokus på knäkontroll och styrka för ben, höfter och bål. Det hela avslutas med en riktig pulshöjare innan nedvarvning och rörlighet.

Spela video
Spela video

Idrottsfys 2 med Mange (30 min)

Är ett riktigt allroundpass där du får chans att utmana din snabbhet och explosivitet för att sedan jobba med core och flexibilitet. Passet inleds med uppvärmning och avslutas med att sträcka ut i ryggen och landa.

En bra start - 5 tips för uppvärmningen

Ett nödvändigt ont tycker många men uppvärmningen förbereder kroppen för den kommande utmaningen både fysiskt och mentalt och minskar skaderisken. Här kommer 5 tips för att få till uppvärmningen.

  1. Starta lugnt. När du har kommit igång kan du öka intensiteten och ta ut rörelserna. Ett tips är att börja med överkropp, rygg och axlar för att sedan värma upp ben och höft.
  2. Anpassa längden. Ska du träna ett kortare och lugnare pass kan uppvärmningen vara kortare för att hitta fokus. Inför ett tuffare pass behöver kroppen mer förberedelse. En tumregel kan vara 2-7 min för ett pass på 20-45 min.
  3. Anpassa rörelserna. Ska du köra mycket ben under ett pass, ha fokus på just de muskelgrupperna. Tips! Gör rörelserna som kommer i passet fast i ett lugnare tempo.
  4. Du bestämmer. En fördel med att träna själv är att du kan välja rörelser som känns rätt för dig och det din kropp behöver.
  5. Glöm inte knoppen. Uppvärmning handlar om att förbereda kroppen både fysiskt och mentalt. Ta chansen att tagga till, fokusera och ladda för passet

Vi avslutar på topp - glöm inte nedvarvningen

För att hjälpa kroppen att återhämta sig efter ett tufft pass så behöver vi varva ner. Ta en stund i slutet av passet och låta dig guidas i en stunds avkoppling med Friskis Timeout för fokus, en yogainspirerad audio för att hitta ny energi och fokus igen. Du hittar två varianter, en stående och en sittande, bland våra Timeouter här.