Många arbetsgivare erbjuder sina anställda friskvårdsbidrag för att uppmuntra till fysisk aktivitet och andra hälsofrämjande aktiviteter. En bra personalförmån, som alla anställda bör nyttja. Här är bästa tipsen för att komma igång med träningen.
22 oktober 2024
Att träna och vara aktiv har positiva effekter både fysiskt och psykiskt. Förbättrad sömn, mindre stress, piggare och starkare är bara några av fördelarna. Med snart 50-års erfarenhet av träning erbjuder Friskis ett stort utbud för att du ska kunna hitta din grej och en träningsrutin som håller i längden.
– Det handlar inte om att tokköra några veckor för att sedan falla ifrån så fort det blir mycket eller du blir krasslig. Det handlar om att hitta det där som funkar för dig, som du faktiskt gillar. Promenera till jobbet, styrketräna på lunchen eller yoga när barnen har somnat, säger Janna Hellerup, generalsekreterare på Friskis.
Flera arbetsgivare tillåter träning på arbetstid. Ett smidigt sätt att underlätta för fler att vara fysiskt aktiva.
– Tänk vad grymt om fler arbetsgivare kunde hoppa på det tåget och få starka, friska medarbetare som håller längre både fysiskt och mentalt, säger Janna Hellerup.
Styrketräning och löpning är populärt just nu. Det hittar du i Friskis utbud, tillsammans med mycket mer. Fundera. Vad behöver du för att må bra nu eller senare i livet? Om du har ett syfte är det lättare att hålla i träningen.
– I vår träningsapp Friskis Go finns mängder av pass och upplägg för att du ska kunna träna där du är, när det funkar för dig. I nuläget har drygt 150 000 medlemmar konton i Friskis Go och siffran tickar hela tiden på. Det märks att träningsappen blivit ett naturligt stöd i träningen, inne på Friskis och utanför.
1. Gå ut lugnt och sätt en hållbar nivå. En bra start kan vara två pass per vecka. Skapa förutsättningar att lyckas istället för att maxa och inte orka hålla i hela vägen.
2. Hitta ditt varför. Är det för att sova bättre, bli starkare, piggare eller snabbare? Yttre motivation som belöningar, påtryckningar eller krav, håller sällan i längden. Varför tränar du?
3. Bara gör det. Tänkt inte så mycket. Boka två pass i veckan i kalendern och gå dit även om du inte känner dig så inspirerad, du ångrar sällan ett pass efteråt. Ett bra pass och ombyte ryms inom en timme. Har ni friskvårdstimme? Perfekt!
4. Tänk långsiktigt, det skapar möjligheter att vara flexibel. Det är ok att missa ett pass för du hinner ta igen det i långa loppet och resultatet kommer på sikt, räkna med att det kan ta tid.
5. Gör det tillsammans. När vi tränar ihop med andra kan det vara lättare att variera träningen och därför inte tröttna lika snabbt. Dessutom är det svårare att skippa när du har bestämt med någon att träna ihop. Boka in ett pass med kollegorna på lunchen eller kolla med chefen om ni kan få köra på arbetstid. Vem vill inte ha en piggare, mer produktiv arbetsgrupp?