Elitsatsning och Friskis? Jag vet, det kan låta som en otippad kombo. Men den är faktiskt inte ovanlig. Många tränar på Friskis före, under och efter satsningar inom annan idrott. På flera håll i landet fystränar hela klubbar, via samarbeten med Friskis föreningar, på våra anläggningar. Mycket styrketräning, rörlighet och såklart en del rehab. För simning och hockey, fotboll och mycket mer.
För Friskis är det självklart att träning av hög kvalitet ska finnas lättillgänglig genom hela livet. Därför är vi med och sänker tröskeln mellan elit- och spontan motionsidrott, mellan organiserad idrott och den rutin du själv förväntas få till i vardagen. Och det är tydligt hur dessa olika rum inom idrotten berör - och behöver varandra.
Häromdagen tog jag del av Nazanin Vaseghpanahs berättelse. Ett kvitto på hur Friskis, efter en avslutad idrottskarriär, lyckats erbjuda ett sammanhang att känna sig hemma i. Nazanin har tunga sportsliga meriter. Faktum är att hon var först ut med att ha representerat Sverige i landslag, i både fotboll och futsal. Men en dag var det dags ställa skorna på hyllan, bredvid den diamantboll hon vunnit.
Och hon beskriver något jag tror många upplever. Att det tog ett tag att hitta en ny rutin för träningen. Men så kom saknaden av kickarna och känslan efter ett hårt träningspass. Hon säger att hon blev medveten om att träning är som terapi och ett av hennes råd till andra är att aldrig glömma bort att den är värd att prioritera. “Se den som ett inbokat jobbmöte. Påminn dig själv om hur bra du kommer att må - framförallt efteråt”.
I vår ungdomssatsning träffar vi ofta killar och tjejer som nyss hoppat av en organiserad idrott. Det handlar inte alltid om en elitsatsning, men nästan alltid har många långa timmar spenderats i ett idrottssammanhang. Och att sluta blir en stor förändring i vardagen - för någon en lättnad, för annan en sorg.
Vi jobbar hårt för att landningen ska bli mjuk och för att dörren tillbaka inte ska gå i baklås. Vi försöker ge var och chans att hitta sin grej, många gånger lyckas vi.
Det gynnar inte bara dessa personer, utan också samhället i stort. Att många känner lust till träning är avgörande för folkhälsan och dessutom en förutsättning för landets sportsliga spets och finess. Ni hör ju - win, win, win.
Susanne Jidesten,
generalsekreterare Friskis&Svettis