3 tips för att komma igång med träningen

Oavsett om du kommer från en träningsaktiv bakgrund eller aldrig tidigare tränat kan det vara klurigt att börja träna på ett skönt sätt. Här är några tips på vägen för dig som vill komma igång och lägga till träning som en ny vana.

1. Kör bara kör!

Sitt inte och vänta in den perfekta tiden att börja, ta dig till träningen och kör bara kör! Den bästa träningen är den som blir av. Ett knep är att packa en färdig träningsväska kvällen innan, bara att rycka med sig i språnget på morgonen.

2. Var snäll mot dig själv

Kravlöshet är bra. Fokusera på det du klarar av, istället för på det du inte klarar av. Utmana lagom. Utgå från din känsla och dina förutsättningar istället för att snegla på andra. Att känna sig fri i träningen brukar leda till en skön träning.

3. Ge träningen tid

Planera din träning istället för att tänka “jag tränar när jag hinner”. Ett knep är att bestämma dig när under dagen du vill träna och sätt ett påminnelse på din mobil.

Vanliga frågor och svar om att börja träna

Hur hittar jag motivation till träningen?

"Jag är trött, det har varit en lång vecka...". Vi fattar, det finns hur många ursäkter som helst för att inte träna. Ett tips är att testa något nytt, kanske hittar du din grej? Mjuk yoga, svängiga danspass, endorfinrusig löpning eller fokuserad skivstång - testa så ska du se att träningslusten kommer smygande.

Sugen på att börja träna på gym men inte vågat ta steget? 

Du behöver inte kunna allt, det kan ingen. Våga vara nybörjare och be om hjälp och inspiration för att komma igång med träningen i gymmet. Här är några vanliga frågor och svar:

  • Hur många gånger i veckan ska jag träna styrketräning? 

All rörelse räknas så klappa dig själv på axeln för alla pass som blir av. Tänk på att starta lugnt, då är chanserna större att du fortsätter länge.  En målsättning för hälsofrämjande effekter kan vara att eftersträva två gånger i veckan.

  • Vilka övningar ska jag börja med i gymmet?

Välj övningar som engagerar kroppens stora muskelgrupper. Exempelvis benböj, något typ av lyft (valfri marklyft eller höftlyft), utfallssteg eller uppkliv på box/stepbräda, någon typ av press- och dragövning. Krydda styrkepasset på slutet med ett par grymma bålövningar varav en gärna får involvera rotation. Exempelvis ryggliggande benfällningar sida/sida. Kom ihåg att alltid utgå från dina förutsättningar och att du inte behöver lassa på massor av vikter för att det ska räknas som styrketräning, med den egna kroppen kommer du långt.

  • Vad är bäst, fria vikter eller maskiner?

Här finns inga rätt eller fel, testa och se vad du gillar. En kombination kan vara en framgångsfaktor. Fria vikter engagerar stabiliserande strukturer och påverkar hela kroppen. Medan övningar i maskin kan skapa ökad förutsättning att kunna ta i med tyngre belastning och öka din maxstyrka. 

Träningsinspiration