Så här inför Riksidrottsmötet skrivs en del om att Friskis&Svettis ansökt om att få bli ett eget specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet (RF) och därför passar vi på att berätta ännu mer om oss.
20 maj 2019
En sak vi hör är att Friskis&Svettis utvecklats till en gymrörelse där människor försöker skaffa sig muskulösa kroppar. Vad menas med det? Muskler är liksom leenden och välmående en bonus av träning. Låt oss utöver det lägga till all träning för de allra äldsta, för de allra yngsta, för den med funktionsvariation och alla andra som kan anpassa sin träning i våra softpass så börjar vi närma oss. Dessutom alla andra pass där var och ens förutsättningar och dagsform får avgöra intensiteten. Det finns lika många sätt att träna som det finns människor. Alla med olika drivkrafter och olika behov. Vi är för alla.
Under de första åren var träningen uppdelad i två delar: ”Friskis” var den anpassade riktade motionen för dem som inte kunde vara med på den vanliga träningen: skadade, äldre, gravida och andra som behövde träna anpassat och uppbyggande. ”Svettis” var den breda vardagsmotionen med pass från lättare till tuffa för de andra, pigga och träningssugna.
Friskisträningen inspirerades av Svettis rörelseglädje och den gedigna kunskapen från Friskis gick in i Svettisträningen.
Idag behöver vi inte uppdelningen, den är inte poängen. Somliga vill ligga på gränsen, andra trivs bäst med lite mer soft känsla. Vissa tränar hårt för att nå ett mål, andra tränar lite då och då för att få tid för sig själv och sin kropp.
Poängen är träning i livets alla skeden oavsett träningsvana, ambitionsnivå eller fysiska förutsättningar. Därför har vi 80 träningsformer och moderna gym.
Vi tror på träning som kombinerar gedigen kunskap och erfarenhet med en avslappnad och tillåtande attityd. Teknik och känsla i ett. Vi vill skapa träning som berör, på riktigt, och ge upplevelser att längta till. Vi tror på smart och hållbar träning. Att varva hård träning med mjuk. Att variera mellan kondition, styrka och rörlighet. Och tid till återhämtning.
Träning ska vara lättillgänglig och till för alla. Det innebär inte att all vår träning passar alla. Det innebär att det ska finnas något för var och en, oavsett träningsvana, ambitionsnivå eller fysiska förutsättningar.
En annan fråga som lyfts är vad som är idrott? RF:s kriterier är fysisk aktivitet, träning, tävling och välmående. Friskis har begränsat med tävling och fyller väl övriga kriterier.
Om Friskis uppfyller kriterierna? Det är upp till RF:s medlemsförbund att besluta.
Vi vill vara med och göra Sverige starkare genom att bidra till att idrottsrörelsens styrka ökar.
Idrotten är en central samhällsaktör för att bidra till social sammanhållning och folkhälsa i
Sverige i en tid av utmaningar. Bara ett exempel är att vårdkostnaderna för äldre kommer att öka dramatiskt framöver med anledning av att befolkningen blir äldre och äldre, träning i vardagen är i dagsläget den enda man vet som finns för att motverka denna utveckling. Detta är en ny, stor och viktig uppgift som samhället kommer att ålägga idrottsrörelsen, här har Friskis stor erfarenhet att bidra med.
Vårt förhållningssätt är att vi vill uppmärksamma alla som kan bidra på ett bra sätt till att få så många som möjligt att uppleva rörelseglädje. Idrottspolitik är ingen enkel sak, ska elit ställas mot folkhälsa? Vi tror inte det - vi tror att resurserna kan fördelas på ett modernt och rättvist sätt för att uppnå båda.
Friskis&Svettis föreningar är som medlemmar i Friidrottsförbundet redan med i RF och med våra 558 537 medlemmar är vi så mycket som drygt 16% av den svenska idrottsrörelsen.
Men detta utan att få ta del av dess resurser samlat i form av information, gemensam verksamhet eller pengar.
Genom vårt förhållningssätt om det livslånga idrottandet ger vår ideella verksamhet ett stort bidrag till folkhälsan och Idrottens Strategi 2025.
Vi lever och leder enligt svensk idrotts värdegrund med en verksamhet fri från doping och kroppshets, där alla är välkomna oavsett ålder, funktionsvariation, kön och könsidentitet, etnicitet, sexuell läggning och religion.
Vi vill verka för en fortsatt stark föreningsidrott. Under 40 år har Friskis&Svettis föreningsform utvecklats och utmanats. På senare tid speciellt av ny skatte- och momslagstiftning. Vi står trygga i föreningsformens styrka.
Vi vill bidra till att stärka och bredda idrottsrörelsens roll i samhället.