Det säger Eva Andersson är docent i idrottsvetenskap, idrottslärare och legitimerad läkare med lång erfarenhet inom idrotts- och folkhälsoforskning vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm. Hon konstaterar att Friskis och Jympan har gjort skillnad för folkhälsan i Sverige.
– Friskis bidrag till folkhälsan i Sverige har ett oerhört stort värde. Det är inte minst samhällsekonomiskt lönsamt. Ni har besparat samhället stora kostnader.
– Det gäller ju att hjälpa folk att komma igång och Friskis satte fart på folket. Dessutom blir människor lyckligare av rörelse och får möjlighet att ta ansvar för sin hälsa. Det kan ju så klart vara tufft att komma igång i början och det kan vara jobbigt under tiden.
– Just kombinationen av aerob träning och styrketräning, som Jympan är, har visat sig vara mycket effektiv. Regelbunden rörelse minskar förekomsten av en mängd folksjukdomar som ländryggssmärta, hjärta- och kärlsjukdomar, benskörhet och kan både behandla och förebygga psykisk ohälsa.
– Men det är viktigt att komma ihåg att man inte behöver köra slut på sig för att få många hälsoeffekter, säger Eva Andersson, som också är högskolelektor och chef för enheten Fysisk aktivitet och hälsa vid GIH.