Att dopa sig är dumt. Så är det bara. Allt kan gå snett. Med kroppen, psyket, vännerna, jobbet, partnern och familjen. Riskerna med doping är så stora, priset så högt, konsekvenserna så allvarliga att varje gång någon säger nej till doping har massor av människor vunnit en stor seger.
Friskis&Svettis är emot all form av doping. Som idrottsförening och medlem i Riksidrottsförbundet följer vi dessutom de bestämmelser som gäller för alla idrottsföreningar.
Friskis&Svettis ska vara helt fritt från doping.
Vi bedriver en naturlig och hälsosam träning utan droger.
Friskis&Svettis arbetar förebyggande mot anabola androgena steroider.
Samtliga föreningar som har gym i sitt träningsutbud är vaccinerade mot dopning. Det betyder bland annat att personalen är utbildad och att det finns en åtgärdsplan om vi skulle misstänka att någon medlem dopar sig. Allt i samarbete med Riksidrottsförbundet. Letar du längs väggarna hänger det med all sannolikhet ett vaccinationsintyg någonstans i föreningens lokaler. Läs mer om betydelsen av att föreningen är vaccinerad mot doping här.
På de orter där Prodis – Prevention av dopning i Sverige – finns lokalt, är föreningen även med i det samarbetet. Prodis är ett nationellt nätverk som arbetar för att förebygga användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat.
Föreningens antidopingansvariga person leder det förebyggande arbetet i föreningen. Hen har ett brett kontaktnät av kunniga och erfarna personer från bland annat Dopingjouren, Svensk Antidoping på Riksidrottsförbundet, Prodis, polisen och andra Friskis&Svettis-föreningar.
Riksidrottsförbundet kan när som helst genomföra dopingtester i Friskis&Svettis föreningar. Dessutom beställer föreningarna dopingkontroller från Riksidrottsförbundet. Under åren 2007-2016 gjordes 1381 dopingprov på våra medlemmar.
Alla tränare får grundläggande kunskaper om doping i sin grundutbildning. Övriga funktionärer erbjuds utbildning i samband med interna utbildningsdagar.
Doping är precis som andra missbruk svåra att upptäcka. Det tar nästan alltid tid. Du ser saker du tycker är lite märkliga, men det tar emot att ställa närgångna frågor och konflikter vill de flesta helst undvika. För vem vill vara misstänksam och jobbig?
Misstänker du att någon nära dig dopar sig ska du så klart prata med personen. Men var beredd på undanflykter. Det är bra om du pluggat på lite om doping. På dopingjouren.se och prodis.se finns mycket kunskap att hämta och material att beställa hem. Till Dopingjouren kan du också ringa anonymt på telefonnummer 020-546 987. Det går även att tipsa om misstänkt doping via dopingtips.se som är RF:s ”whistlelblower-system”.
Och så kan du självklart be oss på Friskis&Svettis om hjälp och råd. Fråga i receptionen efter föreningens antidopingansvariga. Låt oss tillsammans göra träningen helt fri från dopning!