Att dopa sig är dumt. Så är det bara. Allt kan gå snett. Med kroppen, psyket, vännerna, jobbet, partnern och familjen. Riskerna med doping är så stora, priset så högt, konsekvenserna så allvarliga att varje gång någon säger nej till doping har massor av människor vunnit en stor seger.
Friskis&Svettis är emot all form av doping. Som idrottsförening och medlem i Riksidrottsförbundet följer vi dessutom de bestämmelser som gäller för alla idrottsföreningar.
Doping är precis som andra missbruk svåra att upptäcka. Det tar nästan alltid tid. Du ser saker du tycker är lite märkliga, men det tar emot att ställa närgångna frågor och konflikter vill de flesta helst undvika. För vem vill vara misstänksam och jobbig?
Antidoping Sverige kan när som helst genomföra dopingtester i Friskis&Svettis föreningar. Dessutom beställer föreningarna dopingkontroller från Antidoping Sverige. Polisen har rätt att begära urinprov vid skälig misstanke om brott enligt dopninglagen. Antidoping Sverige har rätt att kalla dig till dopingkontroll enligt Idrottens dopingregler. Vid positivt provresultat, eller vägran att utföra testet, kan medlem stängas av från Friskis&Svettis gym under 24 månader. En sådan avstängning gäller dessutom all idrottsverksamhet i alla föreningar anslutna till Riksidrottsförbundet.
Här hittar du frågor och svar om dopingkontroller på Friskis gym.
Misstänker du att någon nära dig dopar sig ska du så klart prata med personen. Men var beredd på undanflykter. Det är bra om du pluggat på lite om doping. På dopingjouren.se och prodis.se finns mycket kunskap att hämta och material att beställa hem. Till Dopingjouren kan du också ringa anonymt på telefonnummer 020-546 987. Det går även att tipsa om misstänkt doping via dopingtips.se som är RF:s ”whistlelblower-system”.
Och så kan du självklart be oss på Friskis&Svettis om hjälp och råd. Fråga i receptionen efter föreningens antidopingansvariga. Låt oss tillsammans göra träningen helt fri från dopning!