Rapporten från Centrum för idrottsforskning om barn och ungas föreningsidrottande fick stor uppmärksamhet i förra veckan - och det med all rätt - barn och ungas föreningsidrottande är på en all time low. Läget är allvarligt.
20 maj 2020
Föreningsidrottandet för åldersgruppen sjunker drastiskt och trenden syns i alla åldrar både för flickor och pojkar. Det största tappet har skett för pojkar mellan 9–12 år.
En av förklaringarna som ges till den drastiska nedgången är att idrotten för ungdomar ofta förknippas med tävling. De ungdomar som inte vill tävla eller elitsatsa utan bara träna för att de mår bra av det eller tycker det är kul, slutar många gånger att träna i förening. Parallellt så beskriver rapporten att ett hälsosamt och fysiskt aktivt liv är viktigt för allt fler barn och unga. De saknas med andra ord utrymme eller arbetssätt i många föreningar för ungdomar med ett stort intresse för hälsa och motion.
På Friskis anpassar vi träningen så att det sker på barn och ungas villkor. Det är viktigt att få träna när man vill, att få röra på sig utan prestationskrav och att det ska kännas okej att känna både lust och olust. Många ungdomar som inte längre vill eller platsar inom idrotten finner sin plats hos oss. Här är det lusten som styr och träningen ska vara lättillgängligt för alla. Och träning i förening har många positiva bieffekter. Du blir sedd, är med på egna villkor, kan leda andra och blir en del av ett sammanhang som följer med långt upp i åldrarna.
Idrotten och föreningslivet är viktigt. Låt oss arbeta mer tillsammans och lära av varandra. Om vi på riktigt vill vända den negativa trenden så behöver vi göra en kraftsamling för de ungas skull. Skapa nya sätt för engagemang, involvering och tillhörighet. Det handlar om att visa på alternativ och möjligheter.
Svenska barn är de mest stillasittande i Norden. Barn och ungas fysiska aktivitet har minskat med 12–30 procent sedan år 2000, vilket innebär att de sitter stilla i en allt för stor utsträckning. När det kommer till barn och unga så sätter det vanor för resten av livet. Har man inte varit fysiskt aktiv som ung är mycket svårare att bli det som vuxen.
Jag tror att vi kommer långt genom att vara lyhörda. Vi behöver lyssna på våra barn och ungdomar, hitta nya lösningar för att bedriva idrott och som i slutändan visar vägen till ett lustfyllt och aktivt liv.
Susanne Jidesten,
Generalsekreterare Friskis&Svettis