07 oktober 2020
Problemet med doping är större än vad många känner till. Allt för ofta hamnar fokus på elitidrotten, men faktum är att doping bland vanliga motionärer, så kallad samhällsdoping är ett växande problem. Som Sveriges största idrottsförening har vi ett stort ansvar för vad som händer på våra anläggningar. Vi vill att Friskis ska vara en sund och säker miljö för alla. Och vi vill vara en motpol till den utseendefixering som råder i samhället.
Därför har alla våra föreningar som erbjuder gym genomgått vaccinering mot doping i samarbete med Riksidrottsförbundet. Det betyder bland annat att personalen är utbildad och att det finns en åtgärdsplan om vi skulle misstänka att någon medlem dopar sig. Inom varje förening finns en person med ansvar för antidoping-arbetet och ledare och funktionärer är även de utbildade inom frågorna. Utöver det viktiga förebyggande arbetet jobbar vi även aktivt med dopingtester.
Vi är den förening i Sverige som genomför flest egna dopingtester och vart femte dopingfall i Sverige upptäcks på en Friskis&Svettis-anläggning. Det betyder inte att det förekommer mer doping hos oss, men det visar att vårt antidoping-arbete fungerar.
I veckan pågår den årliga uppmärksamhetsveckan för arbetet mot doping. Ett initiativ av 100% ren hårdträning. Syftet är att uppmärksamma antidopingarbete, skapa medvetenhet kring problemet och sätta dopingen på kartan.
För oss på Friskis är det en självklarhet att delta i det enormt viktiga arbetet. Att dopingfrågorna får stå i fokus under veckan är mycket välkommet! Det finns ett stort mörkertal inom samhällsdoping och vi har alla ett ansvar för att belysa problematiken och lyfta föredömligt förebyggande arbete. Alla berörda aktörer behövs i arbetet för att vända dopingtrenden.
Om du misstänker att någon nära dig dopar sig kan du försöka prata med personen. Men var beredd på undanflykter. Det kan vara bra om du pluggat på lite om doping. På dopingjouren.se och renhardtraning.com finns mycket kunskap att hämta. Det går även att tipsa om misstänkt doping via Riksidrottsförbundets dopingtips.se. Du kan självklart även komma till Friskis&Svettis för hjälp och råd. Fråga i receptionen efter föreningens antidopingansvariga. Låt oss tillsammans göra träningen helt fri från dopning!
Susanne Jidesten,
Generalsekreterare Friskis&Svettis
Här kan du läsa mer om Friskis antidopingarbete.