Det finns en välmåendeklyfta i Stockholm
Inkomstnivå, utbildningsnivå och sysselsättning påverkar på stockholmarnas välmående. Ju högre utbildning och inkomst du har och om du är en del av arbetslivet mår man generellt bättre än andra. Studenter sticker ut i mätningen som en grupp som mår lite sämre än andra och som inte rör på sig tillräckligt, medan tjänstemän och egenföretagare rör på sig mer och mår bättre.
- Studenter vet vi är en grupp som dyker upp i mycket annan forskning som mår lite sämre. Det kan bero på det sker mycket förändring i livet samtidigt som man vill prestera högt, säger Liria Ortiz forskare, psykolog och författare.
Man mår sämre utanför tullarna
I Skärholmen och Farsta hamnar hela 24 procent i gruppen som mår dåligt, vilket nästan är dubbelt så högt som stockholmssnittet och har ett snittindex på 68. Följt av Rinkeby, Kista och Tensta på 16 procent i gruppen mår dåligt och har ett snittindex på 68. Medan Friskisindex är något högre i Norrmalm, Kungsholmen och Östermalm på 77 och hela 61 procent hamnar i gruppen mår bra. Detta kan vara en spegling av demografin att det är fler högutbildade och höginkomsttagare i innerstan jämfört med andra stadsdelar.
- Vi ser att man generellt tränar mindre i socioekonomiska svaga grupper, och det kan bero på en rad faktorer, såsom tid, ekonomi och kunskap. Och det är viktigt att fortsätta belysa den här skillnaden i samhället för det är också en av förklaringarna till medellivslängden.