#nollkroppshets
Vi lägger till en bra vana, resten har vi inga synpunkter på.
Nästan hälften av våra unga, hela 46%, upplever att de påverkas negativt av samhället, mediers och träningsvärldens kroppsideal.
Vad gör träningsbranschen?
Vi vill utmana alla som påverkar ungas fysiska och mentala välmående. Hur kan branschen och influencers bidra till att vända den negativa trenden? Vi måste våga omformulera våra budskap och låta träningen bli en frizon från kroppsideal och prestationshets. Träning ska handla om att röra på sig för att vi uppskattar våra kroppar, inte för att vi vill förändra dem.
I en debattartikel underskriven av ett flertal namnkunniga inom träning och hälsa, uppmanar vi träningsvärlden, influencers, organisationer och media att slå följe med oss med en hälsosammare syn på träning. Vi ska konsekvent uppmana till nolltolerans mot dopning och skadliga kroppsideal. Vi ska vara ambassadörer för en sund och balanserad syn på träning och mat. Vi ska våga ta de svåra samtalen med dem som verkar må dåligt av sin träning. Debattartikeln finns publicerad i Aftonbladet och Expressen.
Frizon från krav och ideal. Det här gör Friskis!
- Vårt mål är att träning ska vara rolig och givande. Därför fokuserar vi aldrig på vad som är ”nyttigt” (även om vår träning håller hög kvalitet). Vi vet att människor kan ta ansvar för sin egen hälsa.
- Vi jobbar aktivt med att representera alla åldrar, kroppsformer, stilar och personligheter i alla våra kanaler.
-
Vi pratar inte om dieter och ger inte folk oombedda kostråd.
-
Vi pratar eller skriver aldrig om träning som straff, i termer av att bränna kalorier eller att träna för att ”inte behöva stå i vassen”.
-
Vi pratar aldrig nedvärderande om kropp och utseende. Varje medlem ska känna sig stark och stolt över sin egen kropp!
-
Om vi pratar om mat är det med fokus på njutning – aldrig i termer av banta/deffa eller forma "drömkroppen".
-
På vissa pass peppar vi dig att ta i och utmana dina gränser, men det är alltid du som bestämmer. På Friskis finns inga ”straffarmhävningar” eller liknande.
-
Hos oss finns träning för alla, oavsett ålder, bakgrund eller träningsvana. Vi antar heller inte vad du vill träna eller på vilken nivå utifrån ålder, kön eller bakgrund.
-
Vi lägger till en bra träningsvana, resten har vi inga synpunkter på.
Allt fler svenskar känner kroppshets
3 av 10 uplever att samhällets kroppsideal har en negativ påverkan på deras relation till träning, och situationen blir allt värre. Unga kvinnor drabbas hårdast, men även män visar på en dramatisk ökning – hela 6 % på bara ett år! Det framgår av en Verianundersökning från 2024, genomförd på uppdrag av Friskis.
100% ren hårdträning
Vi är emot all form av dopning och arbetar för en dopningfri miljö på våra anläggningar.
”Det handlar inte om att få en större rumpa, utan om att må bra”
Som dansare har Benjamin sett en tydlig förändring i hur vi betraktar våra kroppar och utseende.
- Unga killar och tjejer behöver andra förebilder än det de matas med från sociala kanaler. Den verkliga utstrålningen kommer inifrån.
Var snäll mot dig själv - tips från coachen
1. Se till att fokusera på att träningen blir en rutin och var nöjd med att den blir av. Punkt!
2. Välj varsamt vilka du följer på sociala medier. Att känna sig stärkt, lyft och inspirerad är fantastiskt, men undvik att jämföra dig med andra som får dig att må sämre.
3. Se till att träna med nån som du gillar att umgås med. Träna med någon som får dig att känna att du duger precis som du är 🖤