Det som är viktigt att ha koll på är sina egna förutsättningar, att hitta en hållbar träningsnivå och ha ett grundläggande tänk kring träning, återhämtning och kost. Allt hänger ihop. Äter du till exempel för lite har du en sämre energitillgång vilket sliter mer på kroppen och gör att du skadar dig lättare.

Jessika Törnblom Drangert - författare Skadebibeln

Jessika har dansat balett på professionell nivå men arbetar sedan många år som fysioterapeut med idrottsmedicin som specialitet. Hon är också mångårig Friskisledare.
Hennes drivkraft har alltid varit att hjälpa människor förstå hur de kan ta hand om sina kroppar på bästa sätt.  Målet med boken är ge kunskap för att träna på ett hållbart sätt.

– Träning är fantastiskt för hälsan, men om vi inte lyssnar på våra kroppar eller har rätt verktyg för att hantera belastningarna kan vi lätt hamna i skadeträsket, säger Jessika.

Förebygg skador genom kroppskännedom

Hon betonar att det är lika viktigt att vara uppmärksam på sin kropp innan en skada inträffar som att rehabilitera efteråt. Risken är annars att man får ett trist skadeår.

– Många tror att skador bara händer plötsligt, men det är ofta resultatet av en långsam process där små varningstecken ignoreras, konstaterar Jessika.

I Skadebibeln går hon igenom hur man kan känna igen dessa signaler och vad man kan göra för att förebygga dem, både genom träning och genom att vara uppmärksam på kroppens signaler. Du får veta hur besvär kan uppstå, vilka symptom de kan ge och hur du ska göra när du råkat ut för en skada. Boken innehåller även konkreta övningar och träningsprogram. Du får lära dig mycket om kroppen som exempelvis smärtsystem, muskler och genetik.

Jessika betonar att vi inte behöver vara rädda för att träna – men vi behöver vara kloka i hur vi gör det.

Trender påverkar

Det går trender i träning som i mycket annat och det märker de tydligt av på Friskispraktiken.

– När Friskis startade på 70-talet uppstod till exempel en Jympatrend. Men jympapassen var ganska hoppiga vilket ledde till att vissa fick benhinnebesvär. Passen ändrades och fick mer fokus på övningar som knäböj, vilket ledde till att vissa fick knäproblem i stället, säger Jessika.

Hon förklarar att en nyckel för att inte skada sig så lätt är att hitta sin egen nivå och inte jämföra sig med andra.

– Nu är totalövningar grejen. Det ska vara utmanande och tungt. Men alla har inte förutsättningarna att träna i ytterlägen.  Det kanske man inte förstår när man tittar på exempelvis olika influencers. Det är viktigt med en långsiktig plan så kroppen håller, förklarar Jessika.

Att lyssna på tips är inte alltid bra

Jessika konstaterar att många är inlästa på träning och skador idag.

– Men det kan ändå lätt bli fel. Tips på nätet är oftast väldigt allmänna och behöver inte stämma in på just din träning eller skada. Då finns risken att du faktiskt förvärrar din skada, säger hon.

Hon rekommenderar att man bokar tid hos en expert för att få korrekta råd.

– Dåliga råd är en av anledningarna till att jag skrev Skadebibeln. Boken är en enkel introduktion om kroppen och träning men grundar sig på vetenskapliga fakta.

Det som är viktigt att ha koll på är sina egna förutsättningar, att hitta en hållbar träningsnivå och ha ett grundläggande tänk kring träning, återhämtning och kost. Allt hänger ihop. Äter du till exempel för lite har du en sämre energitillgång vilket sliter mer på kroppen och gör att du skadar dig lättare.

– Jag har sett exempelvis unga killgäng på gymmet, där några har utvecklats fortare än andra. De kan lyfta tyngre och står och peppar den tunna kompisen att lyfta lika mycket. Den biologiska tillväxten är så olika och då kan vi inte göra exakt samma sak.

Jessika understryker att träning ska vara en positiv kraft i våra liv – den ska stärka oss, inte skada oss. Varken fysiskt eller psykiskt.

– Om vi förstår och respekterar våra kroppar, kan vi träna både hårdare och smartare, och kanske viktigast av allt – vi kan fortsätta att träna hela livet.