– Problemet är att vi sällan ser vanliga kroppar i dessa flöden. Idealet som visas upp är extremt och representerar en mycket liten del av befolkningen, säger Jonas och tillägger:

– På 90-talet ville man ha en snygg bil eller mobiltelefon. I dag är en snygg kropp det häftigaste du kan ha. Preparat som då lovar snabbare muskeluppbyggnad är frestande för den som inte orkar vänta på resultatet av naturlig träning.

Kommentarer om kroppen kan trigga
Det är inte bara sociala medier som påverkar vår syn på kropp och hälsa, även kommentarer från närstående kan ha en avgörande effekt – kanske främst när det gäller ungdomar.

– En enda pik om övervikt från en kompis eller familjemedlem kan vara nog för att trigga någon att börja använda dopningspreparat, säger Jonas och fortsätter:
– Ungdomar tycks vara mer benägna att ta risker för att nå sina mål, vilket kan bidra till en liberalisering av dopning. Det är avgörande att vi vågar prata mer med barn och ungdomar om vad som är viktigt. Dessa samtal bör börja redan vid frukostbordet, där föräldrar diskuterar ideal och värderingar med sina barn.

Dopning trots allvarliga bieffekter
Det är välkänt att nästan alla som använder anabola androgena steroider förr eller senare drabbas av oönskade biverkningar. Vanliga fysiska effekter inkluderar akne, gynekomasti (förstoring eller tillväxt av bröstvävnad hos män, reds. anm.) och håravfall, medan psykiska biverkningar ofta yttrar sig som ökad aggressivitet, panikångest, sömnproblem och potensproblem. Trots att riskerna är väl dokumenterade, fortsätter många att dopa sig.
– De gör det för att det fungerar! Anabola steroider bränner fett effektivt, bygger muskler och ger dig inledningsvis en period där du faktiskt mår bättre – det är få som inte upplever det. Men frågan är vad som händer sedan? Så funkar de flesta tror jag: vi söker den snabbaste lösningen utan att tänka på konsekvenserna, säger Jonas.

Kosttillskott – en dold riskfaktor
Många som snabbt vill bygga en starkare kropp utan att ge sig in i dopningsvärlden, börjar med kosttillskott. De är dock sällan medvetna om att även kosttillskott kan innehålla dopningsklassade ämnen.

– När du går in i en vanlig butik och köper kosttillskott tänker du inte att det kan innehålla centralstimulerande medel eller anabola steroider. Jag tror att många saknar kunskap och reflekterar inte över varför en produkt kan lova snabbare resultat, säger Jonas och påpekar att den här typen av kosttillskott också kan ge allvarliga bieffekter. Det finns dokumenterade fall av bland annat hjärtinfarkter, hjärnblödningar och hjärtrusningar.

Jonas Karlssons uppmaning till motionärer
Jonas avslutar med en tydlig uppmaning till dem som överväger att använda prestationshöjande preparat i sin träning.

– Träna för att må bra. Det går absolut att nå nära nog en superkropp, om det är vad man strävar efter, enbart genom träning och bra kost. Risken att du mår dåligt på vägen blir betydligt mindre än om du stoppar i dig en massa skit. Låt det ta tid.