Stina Eklund Olofsson, PT-chef och antidopingansvarig på F&S Stockholm, understryker att Friskis&Svettis genom samarbetet med Polisen vill visa medlemmarna att dopningsfrågan tas på allvar.

– Vi strävar efter att främja metoden 100% Ren hårdträning och att ge våra medlemmar möjlighet att ställa frågor och diskutera problematiken tillsammans med oss och Polisen.

Förändrat beteende och reaktioner

Det är inte alltid uppenbart för medlemmarna att det är poliser på plats. Vid planerade insatser har Polisen ofta fått information från gympersonalen om individer som uppvisar misstänkt beteende. Då kan de arbeta civilt, alltså utan uniform, och uppträda som vanliga gymbesökare för att identifiera potentiella brott.

Polisen har noterat att deras närvaro på gymmen påverkar beteendet hos vissa individer. Det är vanligt att personer som är inblandade i dopningsrelaterade aktiviteter blir nervösa när poliser dyker upp, särskilt om de bär uniform.

– Personer har försökt att lämna lokalen hastigt, vilket kan vara en indikation på att de har något att dölja, berättar Ola Åkesson.

Om polisen misstänker att någon använder dopningspreparat får personen lämna urinprov. Om det finns misstanke om att personen även innehar dopningspreparat kan det bli tal om kroppsvisitation och husrannsakan i exempelvis skåp eller bostad. Ett brott mot dopningslagen kan straffas med böter eller fängelse.

Dopning vanligare bland vanliga gymbesökare

Enligt undersökningar är det framför allt män i åldern 18–40 år som lockas av dopning. För de flesta handlar det inte om att vinna tävlingar eller priser, utan om att förändra sin kropp genom att ta genvägar.

– De vanligaste preparaten som påträffas är anabola androgena steroider, och det handlar oftast om den vanliga motionären som vill bygga stora muskler. Självklart är det vanligare inom vissa grupper att använda dopningspreparat, säger Ola Åkesson.

Att fånga upp unga personer som dopar sig ses som en prioritet, och Ola Åkesson betonar vikten av att agera tidigt för att förebygga framtida problem.

– Det kan vara första gången de kommer i kontakt med Polisen, och när de blir rapporterade för brott kan det vara en väckarklocka. Är de under 18 underrättas även föräldrar och socialtjänst, vilket skapar ytterligare press att förändra beteendet, säger han och tillägger:

– Att dopa sig med otillåtna preparat kan få stora hälsoeffekter, både på kort och lång sikt. Det handlar om både fysiska och psykiska risker, i vissa fall kan man få bestående men.

Samarbetet är nyckeln i kampen mot dopning

Ola Åkesson menar att samarbetet med gymmen är avgörande för framgång i kampen mot dopning. Genom att utbilda personalen och skapa tydliga regler mot otillåtna preparat kan gymmen fungera som en första försvarslinje mot dopningsproblematiken.

– Jag tror att det är viktigt att gympersonalen är våra ögon och öron utåt och har en nära dialog med polisen, samt att gymägare utbildar sin personal och tar ett offentligt ställningstagande mot dopning.

Här kan du läsa mer om F&S Stockholms antidopingarbete.