F&S Stockholms strävan är att alla stockholmare, oavsett bakgrund, ska må bra. Många av verksamhetens projekt tar avstamp i Friskisindex, vår årliga undersökning om stockholmarnas välmående. Nytt för 2022 är att vi ökar fokus på stadsdelen Kista-Rinkeby-Tensta, där vi har sett att måendet är sämre än i andra stadsdelar.
Vår årliga undersökning i Friskisindex kartlägger i Stockholm baserat på tre nyckelområden; rörelse glädje och gemenskap. Svaren räknas om till Friskisindex mellan 0 och 100 som visar hur männsiskor mår fysiskt, psykiskt och socialt. 0 innebär sämst mående och 100 bäst. Utifrån deras Fkisindex har vi också delat in respondenterna i tre grupper som vi döpt till ”mår dåligt”, ”mår sådär” och ”mår bra”:
Inkomstnivå, utbildningsnivå och sysselsättning påverkar stockholmarnas välmående. I Rinkeby, Kista och Tensta hamnade endast 32 procent i gruppen som mår bra år 2021, mot genomsnittet för Stockholm som låg på 48 procent.
Sett till de sju olika stadsdelarna i Stockholm varierade Friskisindex mellan 66 och 74 år 2021. Högst siffra över välmående såg vi på Norrmalm, Östermalm och Kungsholmen (index 74), medan stadsdelen Rinkeby-Kista-Tensta hade den lägsta siffran (index 66).
Nära två av tre stockholmare tränar minst en gång i veckan, men 26 % tränar nästan aldrig. I gruppen som tränar sällan eller aldrig (26%) var det signifikant fler som bodde i stadsdelen Rinkeby-Kista-Tensta (50%) än i andra stadsdelar. Här rör man på sig mindre, men man känner mycket gemenskap.
Under 2022 satsar vi stort på att nå ut med rörelse till fler och nya målgrupper i socioekonomiskt utsatta områden, med ett särskilt fokus på Järvaområdet. Målet är att minska välmåendeklyftan i Stockholm genom att bidra till integration, jämlikhet och rörelseglädje. Vi har även påbörjat arbetet med Friskisindex 2022, för att få färsk data om stockholmarnas välmående.
Vi har flera mål och syften med varför vi gör dessa insataser. Huvudorsaken är att vi vill jämna ut välmåendeklyftan i Stockholm och det gör vi genom att rikta insatserna mot Järvaområdet där vi tydligt ser att rörelseindexet ligger lägre än i andra stadsdelar.
Ett annat syfte är att skapa debatt och opinion kring frågan rörelse och välmående kopplat till socioekonomiska faktorer. Det är en demokratisk fråga att tillgängliggöra rörelse för alla i samhället oavsett bakgrund och förutsättningar.
En tredje anledning är att sätta vår anläggning F&S Kista på kartan. Genom att skapa rörelse och synlighet i området kan vi också få boende och arbetande i området att hitta till oss.